Creaturgia
Creaturgia on Morenolaiseen luovuus-, ryhmä- ja roolikäsitykseen perustuva lähestymistapa oppimiseen, kehittämiseen ja muutokseen. Sille on ominaista vuorovaikutussuhteiden dynamiikasta lähtevä moniaistinen, monitaiteinen ja tilanteessa kehkeytyvään draamaan perustuva työskentely. Menetelmä rohkaisee osallistumaan luovaan asioiden tutkimiseen ja se mahdollistaa omakohtaisesta kokemuksesta syntyvää ajattelua, ongelmanratkaisua ja oivalluksia.
Tärkeintä ei ole ennalta tiedettyjen, täydellisten tulosten tavoittelu, vaan ihmisyyden arvostava kohtaaminen ja monisuuntaiseen, luovaan liikkeeseen luottaminen, joka prosessin kuluessa kantaa kestäviin tuloksiin.
Sosio- ja psykodraama
Sosiodraama – uusia toimintatapoja yhteisten kokemusten kautta
Sosiodraama on ohjaajan johdolla tapahtuvaa luovaa ryhmätyötä, jossa voitte kokeilla ja arvioida erilaisia toimintatapoja ja työrooleja. Se on erinomainen apuväline koulutuksessa sekä työyhteisöllisten kysymysten käsittelyssä.
Ryhmänne luo maailman, jossa hahmotetaan työyhteisölle tärkeitä ilmiöitä.
Kuvitteellisessa maailmassa on kiinnostavaa löytää uusia näkökulmia ja saada lisää ymmärrystä omaan ja työyhteisön toimintaan. Todellisuutta tutkitaan eläytyvän työskentelyn ja rooliharjoittelun avulla. Työskentely päätetään kokemusten jakamiseen ja analysointiin. Sen pohjalta oivallatte tutkittua asiaa ja omaksutte uusia näkökulmia entistä helpommin.
Psykodraama – lisää luovuutta ja mahdollistaa uusia valintoja
Psykodraama on koulutetun ammattilaisen ohjauksessa tapahtuvaa luovaa ryhmätyötä, jossa etsitään uusia näkökulmia omiin ja yhteisiin kysymyksiin.
Tutustutte tarkemmin ryhmänne jäsenten maailmaan, rooleihin ja ihmissuhteisiin erilaisten draamallisten ja toiminnallisten menetelmien avulla. Psykodraaman työvaiheisiin kuuluu virittäytyminen, spontaani draamallinen itseilmaisu, kokemusten jakaminen ryhmässä sekä työskentelyn läpikäynti jälkikäteen.
Monipuolinen ja vaikuttava menetelmä
Psykodraaman avulla parannatte työyhteisön jäsenten suhdeverkostoja sekä lisäätte yksilön ja työyhteisöjen luovuutta ja spontaanisuutta ja tilanneherkkää ongelmanratkaisua. Eläytyvän työskentelyn kautta työilmapiiri puhdistuu, itsetuntemus paranee, työelämän hallinta helpottuu ja ihmissuhde- ja ongelmanratkaisutaidot karttuvat. Lisäksi tärkeiden asioiden ilmaiseminen, harjoittelu ja korjaaminen helpottuvat.
Psykodraama sopii erityisen hyvin henkilökohtaisten kokemusten tutkimiseen, uusien suuntien löytämiseen ja erilaisten toimintatapojen kuivaharjoitteluun. Sitä sovelletaan useimmiten työnohjauksessa, coachauksessa ja kasvuryhmissä, kun henkilö haluaa ymmärtää omia kysymyksiään ja valinnan mahdollisuuksiaan.
Playback – eli tarinateatteri
Narratiivinen näkökulma yrityksen ajankohtaisiin tilanteisiin ja kysymyksiin
Playbackteatteri on menetelmä, jossa pääsette hahmottamaan yrityksellenne tärkeitä asioita elämyksellisesti tarinoiden kautta.
Uuden oppimista tarinan muodossa
Playbackteatteri auttaa löytämään uusia näkökulmia työelämän keskeisiin kysymyksiin. Katsojat kertovat tarinoita, joille ohjaaja antaa dramaturgisen muodon. Näyttelijät esittävät annetut tehtävät improvisaation keinoin.
Prosessin toteutus suunnitellaan ryhmäkoon perusteella. Suuret ryhmät toimivat usein aktiivisena ja osallistuvana yleisönä. Pienemmissä ryhmissä osallistujat pääsevät halutessaan myös itse näyttämölle.
Tarinallista oppimista
Playbackteatteri sopii pienten ja suurten ryhmien koulutusmuodoksi esimerkiksi projektien aloitus-, arviointi- ja päätöstilanteisiin. Yritykset, yhteisöt, koulut ja seurakunnat voivat hyödyntää sitä myös juhlissa, seminaareissa ja muissa tilaisuuksissa esimerkiksi teemoihin virittäjinä tai näkökulmien laajentajana.
Playbackteatteria hyödyntämällä voidaan toteuttaa tunteita mukaan ottava yhteenveto seminaarin tai konferenssin annista. Sen avulla voidaan käsitellä myös vaikeita teemoja.
Haluatko ohjaajaksi tai fasilitoijaksi?
Koulutamme ammattitaidolla myös playbackteatterin ohjaajia. Kysy lisää.